Saturday, 11 August 2012

Iklan Raya Petronas 2012 | STRANGERS [ Full short film]


Korang ada tengok tak iklan raya dari Petronas baru-baru nie. Memang bestkan.  Apabila menjelang sambutan Aidilfitri, salah satu tarikan utama pastinya adalah iklan di televisyen.Ramai yang ternanti-nanti iklan yang unik serta memberi penuh makna kepada diri mereka. Bila disebut berkenaan iklan yang unik serta menyentuh perasaan pastinya ramai yang akan membayangkan iklan hasil karya Allahyarhamah Yasmin Ahmad.

Selain itu, Petronas juga sering tampil dengan kepelbagaian unik bagi menarik minat rakyat Malaysia menonton sekaligus menyampaikan mesej yang mendalam. Tidak seperti tahun-tahun sebelum ini, Petronas menghasilkan sesuatu yang unik pada tahun 2012 apabila berani menampilkan sebuah filem pendek raya.

Tambah menarik, filem pendek tersebut bukan sahaja memaparkan berkenaan sambutan raya Aidilfitri, malah ia turut berkisar sambutan Hari Merdeka dan Hari Malaysia.


 Filem pendek tersebut turut menampilkan pelakon utama, Redza Minhat yang memegang watak Erman dan seorang kanak-kanak warga tempatan (Uzbekistan), Jeyhun. Pada mulanya, mereka bertemu dan berkenalan sebagai orang asing hingga akhirnya mereka menjadi begitu rapat.

Selaras dengan tema Petronas pada tahun 2012, ‘Reimagining Energy’, elemen-elemen dalam filem pendek tersebut pastinya akan menyentuh hati setiap penonton. Berjudul ‘Stranger’, ia merupakan antara filem pendek hasil karya Quek Shio Chuan yang mendapat kerjasama dari syarikat pengiklanan terkemuka dunia, Leo Burnett.

Petikan dalam iklan nie:

Things have changed for you
Things have changed for me as well
most importantly
Things have changed for the children


P/S: Mendalam bukan filem pendek dari Petronas nie. Harap semua penonton dapat apa mesej yang cuba disampaikan. Apa-apa pun iklan dari Petronas memang tak pernah mengecewakan.No comments:

Post a Comment